- Blog Clinex - środki czystości
- 0 polubień
- 355 odwiedzin
- 0 komentarzy
Olbrzymi wpływ na bezpieczeństwo gości spożywających posiłki oraz na kształtowanie opinii o lokalu ma odpowiedni poziom utrzymania czystości oraz higieny w placówce gastronomicznej. Mimo że jest to oczywiste, to jednak nie zawsze wiadomo jak prawidłowo dbać o czystość i jak przeprowadzać dezynfekcję miejsc gdzie przygotowywana jest żywność. Bardzo ważne jest, aby w odpowiedni sposób wybrać skuteczną metodę mycia i dezynfekcji oraz umiejętnie wybrać produkty przeznaczone do tego celu.
Mycie pianowe – metoda na trudne do usunięcia zabrudzenia
Zanieczyszczenia, z jakimi możemy spotkać się w gastronomi to przede wszystkim cukry, tłuszcze i białka. Cukry są rozpuszczalne w wodzie, ale mimo to ich usunięcie nie jest łatwe, ponieważ pod wpływem wyższej temperatury ulegają karmelizacji, czyli z chemicznego punktu widzenia wyparciu wody z cukru. Cukier zmienia swoją barwę, zapach i formę. Zamienia się w karmel. Tłuszcze i białka są jeszcze trudniejsze do usunięcia, ponieważ pierwsze ulegają polimeryzacji a po drugie denaturacji. Dodatkowo tłuszcze i białka są nierozpuszczalne w wodzie. Obecność tych zanieczyszczeń powoduje namnażanie się niebezpiecznych dla naszego zdrowia drobnoustrojów. Z tego też względu należy systematycznie przeprowadzać procesy mycia i dezynfekcji. Prawidłowe przeprowadzenie obu tych procesów sprawi, iż z miejsc w których użyliśmy dedykowanych preparatów zniknie 99,9% bakterii.
Jedną ze skutecznych i coraz bardziej popularnych metod jest mycie pianowe. Polega ono na nałożeniu środka myjącego na mytej powierzchni w postaci piany. Na zabrudzonej powierzchni następuje pękanie pęcherzyków piany, co powoduje, że zanieczyszczenie jest zwilżane środkiem myjącym i ostatecznie usuwane. W drugim etapie spłukujemy strumieniem wody pitnej. Piana wytwarzana jest poprzez silne napowietrzenie roztworu środka myjącego w urządzeniu pianotwórczym. Jednym z preparatów skutecznie usuwających zabrudzenia pochodzenia spożywczego jest Clinex 4Dirt Foam. Metoda ta bardzo dobrze sprawdza się podczas mycia powierzchni pionowych, takich jak: ściany, zewnętrzne elementy urządzeń kuchennych, np. trzony kuchenne czy piece konwekcyjne oraz sufity w chłodniach.
Mycie pianowe można stosować na poziomych i pionowych powierzchniach
Piana powinna być stabilna i dobrze przyczepiać się do powierzchni. Wtedy bardzo długo utrzymuje się ona na pionowej ścianie w przeciwieństwie do cieczy, która naniesiona na taką powierzchnię bardzo szybko spływa. W ten sposób przy myciu pianowym powierzchnia pokryta jest preparatem przez dłuższy czas. Powoduje to, że substancje aktywne zawarte w preparacie, emulgujące tłuszcz i zabrudzenia, będą miały bardzo długo kontakt z czyszczoną powierzchnią. Mają one wtedy wystarczająco dużo czasu, aby zareagować z zanieczyszczeniami, zwilżyć powierzchnię, wniknąć pod zabrudzenia i skutecznie je usunąć. Umiejętne korzystanie z myjki oraz piany umożliwia dotarcie do trudno dostępnych miejsc. Jest to bardzo wygodna, szybka, prosta i skuteczna metoda usuwania zanieczyszczeń.
Podstawą skuteczności mycia pianowego jest przedłużony czasu kontaktu środka myjącego z zabrudzeniami. Stosując tę metodę, nie niszczymy struktury mytych materiałów, nie ma rys po myciu, gdyż nie wykorzystujemy działania mechanicznego a ciśnienie, które stosujemy do nakładania piany, jest bardzo niskie i strumień piany nie oddziałuje niekorzystnie na mytą powierzchnię. Metodę tę możemy wykorzystać do mycia trudno dostępnych miejsc, gdzie użycie szczotki czy gąbki jest niemożliwe. Po zakończeniu procesu mycia, pianę łatwo jest spłukać wodą.
Jak prawidłowo przystąpić do mycia pianowego?
Prawidłowo przeprowadzony proces mycia pianowego powinniśmy zacząć od opłukania mytej powierzchni wodą w celu usunięcia grubych i łatwo usuwalnych zanieczyszczeń. Jeśli są to zanieczyszczenia z dużą ilością tłuszczu to najlepiej użyć wody o wyższej temperaturze, pozwoli to na łatwiejsze usunięcie tłustych nalotów. Następnie za pomocą wytwornicy piany od dołu do góry nanosimy spieniony preparat myjący na powierzchnie pionowe i pozostawiamy na około 10 minut, dając czas na zadziałanie produktu. Po tym czasie pianę spłukujemy wodą w kierunku od góry do dołu.
Profesjonalne produkty gwarantem zadowolenia
Produktami polecanymi do mycia pianowego w gastronomii są Clinex 4Dirt Foam oraz Clinex Barren. Są one bezpieczne dla powierzchni wszelkiego rodzaju. Dzięki stabilnej, aktywnej pianie nie spływają z pionowych powierzchni, pozwalając na to, aby substancje aktywne, emulgujące tłuszcz mogły mieć odpowiednio dużo czasu, by zadziałać. Produkt Clinex 4Dirt Foam jest skuteczny również w twardej wodzie – dzięki substancjom zmiękczającym oraz zwilżającym w nim zawartych. Clinex Barren to skoncentrowany preparat myjąco dezynfekujący. Produkt ten dzięki innowacyjnej recepturze doskonale radzi sobie z ciężkimi zabrudzeniami, a jego szerokie spektrum działania zapewni nam bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Jest to zasadowy preparat na bazie trzeciorzędowej alkiloaminy o działaniu bakterio - i grzybobójczym, przeciw grzybom drożdżopodobnym. Przeznaczony do dezynfekcji i mycia wodoodpornych powierzchni i urządzeń mających bezpośredni kontakt z żywnością.
Należy pamiętać, że gastronomia to nie tylko kuchnia, miejsca gdzie mogą gromadzić się drobnoustroje to także toalety i łazienki, które często znajdują się w bliskim sąsiedztwie pomieszczeń kuchennych. Tam również możemy zastosować mycie i dezynfekcję przy pomocy pianownicy. Należy jednak pamiętać o zastosowaniu odpowiedniego preparatu np. Clinex W3 Bacti
Czystość to zdrowie
Procesy mycia i dezynfekcji muszą usunąć zanieczyszczenia oraz drobnoustroje, które mogą zagrażać zdrowiu konsumentów. Ważne jest, aby wybrać metodę i produkty, które umożliwią nam łatwe, szybkie i skuteczne osiągnięcie celu. Mycie i dezynfekcja są zabiegami niezbędnymi do zapewnienia odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków przygotowywanych dla naszych gości.
Komentarze (0)