Dezynfekcja to proces, którego celem jest zniszczenie jak największej liczby drobnoustrojów chorobotwórczych, wirusów i grzybów. Niestety nosicielem tych drobnoustrojów może być każdy z nas. Dlatego należy poznać ten proces i stosować każdorazowo podczas wykonywania prac mających na celu utrzymanie czystości. W zależności od miejsca wykonywania prac serwisowych (sprzątania) proces mycia i dezynfekcji powinien przebiegać w niżej opisany sposób:
Jedno etapowo (kuchnie, zakłady przetwórstwa spożywczego,):
- Używając preparatu Barren (wszystkie powierzchnie zmywalne) jest to preparat myjąco dezynfekujący przeznaczony do nawierzchni. Podczas jednorazowej czynności jednocześnie myjemy i dezynfekujemy. Do dezynfekcji tzw. punktowej jak np. narzędzi kosmetycznych, kozetek, leżanek, łóżek solaryjnych, unitów dentystycznych, podeszw butów itp. możemy użyć preparatów gotowych do użycia G 448 BUDENAT top lub Table NPS, oba preparaty to preparaty gotowe do użycia nie wymagają spłukiwania niszczące również virusy HBV i HIV.
Trzy etapowo (sanitariaty);
- Dezynfekowane powierzchnie należy dokładnie oczyścić z wszelkich zabrudzeń, do tego celu używając np. preparatu G 440 Perfekt lub 4Dirt (50 ml/10 l wody)
- Na oczyszczoną powierzchnię (w przypadku użycia silnych preparatów zasadowych należy dodatkowo przepłukać ją czystą wodą) nanosimy roztwór preparatu dezynfekcyjnego np.W3 Bacti (50ml/10 l wody) i pozostawiamy na czas 15 minut.
- Następnie zmywamy powierzchnię czystą wodą.
Polecamy również artykuł "Skuteczność środków dezynfekcyjnych" na naszym blogu.